Windows ve macOS’e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS’i duyurdu

Huawei, HarmonyOS PC Sürümünü Duyurdu

Çinli teknoloji devi Huawei, bugün yaptığı açıklamayla HarmonyOS PC sürümünü tanıttı. Kişisel bilgisayarlar için özel olarak tasarlanan bu işletim sistemi, Microsoft’un Windows ve Apple’ın macOS’unun hakimiyetine meydan okuyacak bir potansiyele sahip olduğunu iddia ediyor. Ancak, batı pazarında bu hakimiyeti kırmanın zaman alacağı belirtiliyor.

Firma, HarmonyOS işletim sistemini çalıştıran kişisel bilgisayarları tanıttığı bir etkinlik düzenledi. Xinhua Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, HarmonyOS işletim sistemiyle uyumlu olan ilk bilgisayar serisi 19 Mayıs’ta piyasaya sürülecek. Ancak, bu modellerin batı pazarına ne zaman sunulacağı henüz netlik kazanmış değil.

HarmonyOS PC, beş yıllık bir geliştirme sürecinin ardından ortaya çıktı. Firmanın tüm terminal cihazlarının HarmonyOS dönemine girişini simgeleyen bu hamle, akıllı telefon ve tabletlerden sonra PC’lerde de bu işletim sisteminin kullanıma sunulduğunu gösteriyor. Bu gelişimle birlikte, firmanın Apple benzeri bir ekosistem odaklı yaklaşım benimsediği yorumları yapılıyor.

HarmonyOS PC, HarmonyOS 5 üzerinde çalışıyor ve derin entegre edilmiş yapay zeka yeteneklerine sahip. 2.700’den fazla temel patent alan firma, 10.000’den fazla üst düzey mühendisin bu projeye katkı sağladığını belirtiyor.

İşletim sistemine yakından baktığımızda, diğer işletim sistemlerindeki gibi bir menü çubuğu ve uygulama simgeleri dikkat çekiyor. Simgelerle birlikte, Windows 11’e benzer bir görünüm sunan bir arayüz göze çarpıyor. Ayrıca, durum çubuğu ve klasör seçeneklerinde tabletlerden aşina olunan bir görünüm tercih edilmiş.

HarmonyOS’un yapay zeka odaklı işleyişi, Ark Engine özelliği ile dikkat çekiyor. Firma, çoklu pencere performansında %32’lik bir artış elde ettiklerini iddia ediyor.

Ayrıca, farklı cihazlarla entegrasyon ve uzaktan bulma gibi özelliklerle beraber özelleştirilebilir arayüz ve dosya paylaşım sistemlerini destekleyeceği belirtiliyor. Ancak, bu iddiaların ne ölçüde karşılandığını net bir şekilde görmek için test sonuçlarını beklemek gerekecek.

Related Posts

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Çin, düşmanı hayalet gemilere yönlendirecek sistem geliştiriyor

Çin’de savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren Pekin Telemetri Araştırma Enstitüsünün, düşmanı, radarları var olmayan hayalet gemi filolarına yönlendirebilecek yetkinlikteki bir sinyal bozucu sistem üzerinde çalıştırdığı bildirildi.

Türk Okçuluğu Şampiyonası Sakarya’da başladı

YURTLİG Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, Sakarya’nın Karasu ilçesinde başladı. Büyük kadınlar ile erkekler olmak üzere iki kategoride düzenlenen ve yarın sona erecek turnuvada 11 ulusal hakem görev yapıyor.

Steve Jobs 2007’de neredeyse hiç çalışmayan bir iPhone ile sahneye çıktı: Onu kurtaran bu senaryo oldu!

2024 yılında tanıtılan Siri’nin 2026 yılında ertelenmesinin ardından birçok kullanıcı Apple’a “yanıltıcı reklam” davası açıldı. Şirket konuyla ilgili net bir açıklama yazmazken, analistler benzer senaryonun 2007 yılında da yaşandığını hatırlattı.