Dünyanın kalp atışları yeni bir okyanus doğuracak: Bir kıta ikiye ayrılacak

Doğu Afrika Kıtası Magma Dalgalarıyla Bölünüyor

Swansea Üniversitesi çatısı altında gerçekleştirilen bir araştırma, Doğu Afrika’nın altında düzenli aralıklarla yükselen magma dalgalarının kıta yapısını zayıflattığını ve kıtanın ilerleyen zamanlarda doğu ve batı olmak üzere iki ayrı kara parçasına ayrılacağını ortaya koydu.

Kıta, Yer Altından Kalp Atışı Gibi İriteleniyor

Çalışmanın lideri Dr. Emma Watts, Etiyopya’nın Afar bölgesinde yerin derinliklerinden yükselen ritmik magma akışlarının adeta bir kalp atışı gibi yer kabuğunu yukarıya ittiğini belirtiyor. Watts’a göre, bu yer altı nabızları zamanla kıtayı incelterek kaçınılmaz bir bölünmeye yol açıyor.

130’dan fazla volkanik örneğin incelendiği analizler, bölgede üç farklı tektonik plağın (Etiyopya Rift Vadisi, Kızıldeniz ve Aden Körfezi yarıkları) birleştiği yerde yoğun sismik aktivite yaşandığını gösteriyor. Bu nedenle Doğu Afrika, dünya yüzeyindeki en aktif kıtasal ayrışma bölgelerinden biri olarak nitelendiriliyor.

Yeni Okyanus Hattı: Afrika İkiye Ayrılacak

Daily Mail’in haberine göre, bu dev yarıkhattı Aden Körfezi’nden başlayarak güneyde Malavi Gölü’ne kadar uzanacak. Bu sürecin sonunda Afrika kıtası iki parçaya bölünecek:

Batı Afrika: Mısır, Nijerya, Cezayir, Gana ve Namibya gibi birçok ülkeyi içeren ana kara parçası.

Doğu Afrika: Somali, Kenya, Tanzanya, Mozambik ve Etiyopya’nın bir kısmını içeren yaklaşık 1 milyon mil karelik bağımsız bir kara kütlesi.

Yer Kabuğu Çöküyor, Magma Yükseliyor

Bu ayrışma sürecinin 5 ila 10 milyon yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Süreç sona erdiğindeki iki kara parçası arasındaki boşluk, deniz suyu ile dolup yeni bir okyanus oluşturacak.

Araştırmada elde edilen verilere göre, Doğu Afrika’nın bazı bölgelerinde yer kabuğunun neredeyse tamamen parçalanma aşamasında olduğu görülüyor. Magma, ayrılan plakalar arasına sızarak deniz tabanı benzeri bir yapı oluşturuyor. Bu durum bilim çevrelerinde “kıtasal deniz tabanı oluşumu” olarak adlandırılıyor.

Related Posts

Otomotiv devinin 250 bin aracı geri çağırıldı. Ölümcül hata yapmışlar

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Chrysler’in ana şirketi Stellantis’in 250 bin 651 aracı, yan perde hava yastıklarındaki montaj hatası nedeniyle geri çağırdığını açıkladı. 2022-2025 model bazı Chrysler Pacifica ve Voyager …

10 bin yıllık taş devri kadını yeniden hayatta

Belçika’da 10 bin 500 yıl önce yaşamış bir Taş Devri kadını, yapılan ayrıntılı yüz rekonstrüksiyonuyla yeniden gün yüzüne çıkarıldı. “Margaux kadını” olarak adlandırılan bu avcı-toplayıcının detaylı betimlemesi, iskelet kalıntıları ve antik DNA analizlerine dayanılarak Ghent Üniversitesi’nin açıklamasına göre hazırlandı.

Apple, iPhone 17 Pro ile logosunun yerini değiştirebilir

Yeni ortaya çıkan bazı sızıntılarda iPhone 17 Pro modelinde Apple logosunun yerinin değişeceği söylendi.

Dünyanın en iyi oyunlarında ‘Türkiye’ imzası görülecek

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, Türkiye’de artık daha geniş kapsamlı, 3-5 yıl kuluçka dönemine ihtiyaç duyan ve piyasada uzun süre kalan oyunları geliştiren şirketlerin sayısının arttığını belirterek, “Artık bunların geliştirilme aşaması tamamlandı ve yakında dünyada en iyi oyunların yeniden Türkiye’den çıktığını göreceğiz.” dedi.

Telefondan ekran görüntüsünü sakın çekmeyin! Banka hesaplarınız tehlikede olabilir

Akıllı telefonlara girip tehlike saçan yeni ortaya çıktı. Özellikle galeriye sızan bu virüs ekran görüntüsü alınan kişisel bilgileri anında çalıyor.

Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Kanada’daki Dalhousie Üniversitesi’nden bilim insanları, minicik bir planktonun içinde şimdiye dek görülmemiş düzeyde metabolik olarak bağımlı bir hücre keşfetti. Sukunaarchaeum mirabile olarak adlandırılan bu yeni canlı, yaşam ile cansızlık arasındaki çizgiyi yeniden tartışmaya açıyor.