Mısır üreticilerinin maliyet ve su krizi isyanı: Her şey çiftçinin aleyhine

Nazilli’deki Çiftçiler, Silajlık Mısır Üretiminden Yeterli Gelir Elde Edemiyor

Aydın’ın Nazilli ilçesinde silajlık mısır üretimi yapan çiftçiler, artan girdi maliyetleri, su sıkıntısı ve satış zorlukları nedeniyle üretimden yeterli gelir elde edemediklerini ifade ediyor. İbrahim Yazıcı, sebze üretiminden beklediği verimi alamayınca 27,5 dekarlık alanda silajlık mısır ekmeye yöneldiğini belirtti.

Dışarıdan Kontrolsüz İthalat Yapılmamalı

Yazıcı, dekar başına 2 bin TL’ye ulaşan maliyetlere dikkat çekerek, “Bu tarlada ton başına maliyet 2 bin lira. Tonunu 2,5 – 3 bin liraya satarsak ancak kâr ediyoruz ama hayvancılık yapanların da alım gücü yok” dedi. İbrahim Yazıcı, sulama ücretlerinin yüksekliğinden şikâyet ederek, “Devlet yer altı suyunu kendi malı sayıp dekarda 500 lira su parası alıyor. Bu sadece Aydın’da uygulanıyor, Konya gibi bölgelere alınmıyor. Ovada su yok, kanallar boş. Yoncalar yandı, darılar kurumaya başladı. Su olmadan tarım olmaz. Çiftçi düşman değil, bu ülkenin temel taşı. Dışarıdan kontrolsüz ithalat yapılmamalı. Kendi ürünümüz para etmezse tarım da biter” diye konuştu.

Pamuk Bitti Mısır da Bitiyor

Bir diğer üretici Güray Küçüksavran da artan ilaç, gübre ve işçilik masraflarına dikkat çekti. Küçüksavran, “Silajlık mısır yapıyoruz çünkü dane mısır için yeterli su yok fakat fiyatlar da belirsiz. Bu şartlarda üretim yapmak giderek zorlaşıyor. Devlet mısırı dışarıdan ithal ediyor, bu da iç piyasada fiyatları düşürüyor. Devlet çiftçiye önem vermeli. Gıda üretimi biterse ülke büyük sıkıntı yaşar” dedi.

Ethem Aydoğdu, özellikle su ücretlendirmelerinin üretici aleyhine olduğunu belirterek, “Artezyen kuyusu için zaten büyük yatırım yapılıyor. Bir de dekara 500 lira su parası almak çiftçiye yük” diye konuştu. Aydoğdu, bölgenin bir zamanlar pamukla geçindiğini ancak artık pamuk üretiminin sürdürülemez hale geldiğini belirterek, “Her şey çiftçinin aleyhine. Pamuk primi dört yıldır aynı. Fiyatlar artmıyor. Böyle giderse seneye ovada pamuk kalmaz. Bu bölgenin kaderi değişiyor. Mesela yeni bir kanun çıktı şimdi de zeytinliklerle uğraşıyorlar” şeklinde konuştu.

Related Posts

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

Yabancı turistler de artık ‘Türkiye çok pahalı’ diyor: Fiyatlar Dubai ile yarışıyor

Türkiye’nin “bacasız sanayisi” turizm, 2025 sezonuna zayıf başladı. Otel dolulukları geçmiş yılların gerisinde seyrederken artan girdi maliyetleri, konaklama ücretlerini yabancı ziyaretçi için bile el yakar seviyeye çıkardı. Dört kişilik bir ailenin …

Avrupa borsalarında endeksler yükseliş rekorunda

ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasının imzalanması ve yeni anlaşmaların yolda olduğuna dair mesajlar, Avrupa piyasalarında adeta bahar havası estirdi. Haftanın son işlem gününde Avrupa borsaları sert yükselişler kaydederek yatırımcısına moral …

Bakan Bolat, Türkiye-Rusya ilişkilerinin ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin siyasi anlamda istikrarlı, ekonomi, enerji ve turizm alanlarında gelişen, ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi.

Orta Doğu’nun tansyonu petrol fiyatlarını düşürdü

Petrol fiyatları haftanın son işlem gününde devam ediyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 67,04 dolardan işlem görüyor.

Merkez Bankası rezervleri 7 hafta sonra ilk kez geriledi

Merkez Bankası rezervleri 7 hafta sonra ilk kez geriledi