Bakan Bolat, Türkiye-Rusya ilişkilerinin ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi

Türkiye ve Rusya Arasındaki İlişkiler Etkinlikte Konuşuldu

Başkent Moskova’da gerçekleştirilen “Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Rusya Buluşması” etkinliğinde Bolat, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin tarih boyunca önemine vurgu yaptı. Ticaretin yanı sıra siyaset ve diplomasi alanlarında da yansımaları olan bu ilişkilerin değerini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1999 yılında iktidara gelmesinin ardından geçen 25 yılda Rus ekonomisinin toparlanma sürecine girdiğine dikkat çeken Bolat, “Bizim ekonomik ilişkilerimiz de 2002’den sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde Putin yönetimleriyle kurulan güçlü ve samimi ilişkilerle hızlı bir şekilde ilerledi.” şeklinde konuştu.

Bolat, Rusya’nın Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı konumuna yükseldiğine vurgu yaparak, “Türk-Rus ilişkileri siyasi anlamda istikrarlı. Ekonomi, enerji ve turizm alanlarında gelişen ortaklığımız güçlenerek devam ediyor. Sanayi, tarım ürünleri, hizmetler gibi birçok alanda güçlü bir Türk-Rus iş birliği söz konusu.” dedi.

Rusya’nın bu yıl da Türkiye’yi “hedef ülkeler” arasında gösterdiğini belirten Bolat, bu sayede ihracat teşviklerinden yüzde 20 daha fazla faydalanma imkanı sağlandığına işaret etti. Ayrıca, son iki yılda Rusya’da düzenlenen 241 fuara iş insanlarının katılımlarını teşvik ettiklerini ve 2025 yılında da Rusya’da düzenlenecek 81 fuarı desteklediklerini aktardı.

Bolat, ticaret müşavirliği ağının büyüklüğü bakımından Rusya’nın Almanya’nın ardından ikinci sırada yer aldığına da vurgu yaptı. Ayrıca, Rusya’daki yetkililerin Türk iş dünyasına ilgi gösterdiğini belirterek, “Rusya ile ekonomik ilişkilerin devam etmesinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Türkiye, ambargolu ürünler haricinde Rusya ile ticari ilişkilerini sürdürüyor.” açıklamasını yaptı.

Etkinliğe, Bolat’ın yanı sıra Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Ömer Bulut, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, DEİK Genel Sekreter Yardımcısı Adem Yavuz ve DTİK Kazan Temsilcisi Mete Canbolat da katıldı.

Related Posts

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

Yabancı turistler de artık ‘Türkiye çok pahalı’ diyor: Fiyatlar Dubai ile yarışıyor

Türkiye’nin “bacasız sanayisi” turizm, 2025 sezonuna zayıf başladı. Otel dolulukları geçmiş yılların gerisinde seyrederken artan girdi maliyetleri, konaklama ücretlerini yabancı ziyaretçi için bile el yakar seviyeye çıkardı. Dört kişilik bir ailenin …

Avrupa borsalarında endeksler yükseliş rekorunda

ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasının imzalanması ve yeni anlaşmaların yolda olduğuna dair mesajlar, Avrupa piyasalarında adeta bahar havası estirdi. Haftanın son işlem gününde Avrupa borsaları sert yükselişler kaydederek yatırımcısına moral …

Mısır üreticilerinin maliyet ve su krizi isyanı: Her şey çiftçinin aleyhine

Aydın’ın Nazilli ilçesinde çiftçilerin, artan girdi maliyetleri ve sulama sorunlarıyla başı dertte. Üretici Güray Küçüksavran ise, “Her şey çiftçinin aleyhine” diye konuştu.

Orta Doğu’nun tansyonu petrol fiyatlarını düşürdü

Petrol fiyatları haftanın son işlem gününde devam ediyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 67,04 dolardan işlem görüyor.

Merkez Bankası rezervleri 7 hafta sonra ilk kez geriledi

Merkez Bankası rezervleri 7 hafta sonra ilk kez geriledi