Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Sukunaarchaeum Adlı Mikroskobik Organizma, Bilim Dünyasında Büyük Heyecan Yaratıyor

Genetik bilimci Ryo Harada ve ekibi, Citharistes regius adında bir plankton türü ile onun simbiyotik bakterilerinin DNA’sını detaylı bir şekilde inceledi. Yaptıkları araştırma sırasında, tuhaf ve küçük bir DNA halkası keşfettiler. Bu DNA halkası, bilinen hiçbir organizma kategorisine tam olarak uymuyordu.

Sadece 238 bin baz çifti DNA’ya sahip olan Sukunaarchaeum, çoğu işlevini yaşadığı plankton hücresine bırakıyor. Metabolik olarak virüslere benzer olan bu canlı, genetik olarak ise farklıdır. Kendi DNA’sını çoğaltmak için temel proteinleri üretme yeteneğine sahiptir. Bu özellik, virüslerden ayırt edici bir özelliktir; zira virüsler bu işlemi konak hücrelerinden sağlar.

Araştırmacılar, Sukunaarchaeum’un, şimdiye kadar keşfedilenler arasında virüslere en çok benzeyen hücresel varlık olabileceği konusunda hemfikirdir. Bu mikroskobik organizma, ribozom, mesajcı RNA ve taşıyıcı RNA gibi hücresel bileşenlere sahip olmasının yanı sıra, kendi zarını oluşturabilecek proteinleri de üretebilmektedir. Ancak enerji üretimi veya besin maddelerini işleme yeteneği yoktur.

Genetik benzerlikler, Sukunaarchaeum’u arkea (arke) grubuna dahil eder. Bu durum, onu insan da dahil olmak üzere tüm ökaryot canlıların evrimsel olarak geldiği soy hattına yakın bir konuma yerleştirir.

Genellikle canlı olarak kabul edilmeyen virüslerin aksine, Sukunaarchaeum çoğalabilir ancak hayatta kalmak için konak hücrelerine bağımlıdır. Bu durum, “canlılık” tanımını yeniden sorgulatmaktadır.

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan bu araştırma, bilim camiasında büyük ilgi uyandırmış durumdadır. Sukunaarchaeum’un gizemleri, genetik bilimcilerin ve biyologların yakın zamanda çözmeye çalışacağı zorlu bir bulmacayı oluşturuyor.

Related Posts

Otomotiv devinin 250 bin aracı geri çağırıldı. Ölümcül hata yapmışlar

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Chrysler’in ana şirketi Stellantis’in 250 bin 651 aracı, yan perde hava yastıklarındaki montaj hatası nedeniyle geri çağırdığını açıkladı. 2022-2025 model bazı Chrysler Pacifica ve Voyager …

10 bin yıllık taş devri kadını yeniden hayatta

Belçika’da 10 bin 500 yıl önce yaşamış bir Taş Devri kadını, yapılan ayrıntılı yüz rekonstrüksiyonuyla yeniden gün yüzüne çıkarıldı. “Margaux kadını” olarak adlandırılan bu avcı-toplayıcının detaylı betimlemesi, iskelet kalıntıları ve antik DNA analizlerine dayanılarak Ghent Üniversitesi’nin açıklamasına göre hazırlandı.

Apple, iPhone 17 Pro ile logosunun yerini değiştirebilir

Yeni ortaya çıkan bazı sızıntılarda iPhone 17 Pro modelinde Apple logosunun yerinin değişeceği söylendi.

Dünyanın en iyi oyunlarında ‘Türkiye’ imzası görülecek

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, Türkiye’de artık daha geniş kapsamlı, 3-5 yıl kuluçka dönemine ihtiyaç duyan ve piyasada uzun süre kalan oyunları geliştiren şirketlerin sayısının arttığını belirterek, “Artık bunların geliştirilme aşaması tamamlandı ve yakında dünyada en iyi oyunların yeniden Türkiye’den çıktığını göreceğiz.” dedi.

Dünyanın kalp atışları yeni bir okyanus doğuracak: Bir kıta ikiye ayrılacak

Bilim insanları, Afrika kıtasının kalbinde süregelen derin jeolojik değişimlerin bir noktada ‘kıtasal ayrılığa’ sebep olabileceğini ortaya koydu. Bu ayrışma, dünyaya yeni bir okyanus da kazandıracak…

Telefondan ekran görüntüsünü sakın çekmeyin! Banka hesaplarınız tehlikede olabilir

Akıllı telefonlara girip tehlike saçan yeni ortaya çıktı. Özellikle galeriye sızan bu virüs ekran görüntüsü alınan kişisel bilgileri anında çalıyor.