Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevleri Başkanlığı, Sivil Toplum Kuruluşlarının Taleplerine Cevap Veriyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir, Başkanlığın faaliyetleriyle cemevlerinin, sivil toplum kuruluşlarının isteklerine yanıt verdiğini belirtti.
Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının 2022 yılında, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulduğunu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı çatısı altında çalışmalarına başladığını hatırlattı.
Başkanlığın son bir yılda ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yaptığını vurgulayan Özdemir, Alevi-Bektaşi inanç ve kanaat önderleriyle işbirliği içinde taleplere cevap verdiklerini belirterek, “Çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Cemevleriyle ilgili önemli adımlar attık. Uzmanlarımız Türkiye genelinde tarama yaparak 2 bin 102 cemevi belirledi. Şu ana kadar binin üzerinde cemeviden bakım, onarım ve tefrişat talepleri geldi. 355 cemevimizin taleplerini şimdiye kadar işleme koyduk. Gelecek yıl bu sayıyı 500’e çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
Cemevlerinin aydınlatma giderlerini üstlendiklerine de değinen Özdemir, 837 cemevinin aydınlatma giderini karşıladıklarını söyledi.
Özdemir, cemevlerine karşı kapsayıcı bir tutum sergilediklerini, her bölgeden gelen cemevilere ayrım yapmaksızın bakım, onarım ve tefrişat hizmeti sunduklarını ifade etti.
Sosyal ve kültürel faaliyetler devam ediyor
Özdemir, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlediklerini paylaştı.
Son olarak güzel okuma-ses yarışması organize ettiklerini belirten Özdemir, şunları dile getirdi:
“Yurt dışında türbeleri bulunan Alevi inanç önderlerinin ziyaretleri kapsamında 5 yurt dışı program düzenledik. Cemevlerimizden, Alevi ve Bektaşi sivil toplum kuruluşlarının taleplerine yanıt veriyoruz. 176 sivil toplum kuruluşunu sosyal ve kültürel faaliyetler çerçevesinde destekledik. Talepler her geçen gün artıyor ve elimizden geldiğince bu taleplere yanıt vermeye, faaliyetlere destek olmaya devam ediyoruz. Bunun yanı sıra bilimsel çalışmalarımız da sürüyor. Alevilik ve Bektaşilik Ansiklopedisi çalışmalarımız devam ediyor. Alevilik konusundaki yazılı kaynakları günümüz Türkçesiyle aktarıyoruz. KÜN-AY Alevilik ve Bektaşilik Çalışmaları Dergisi’ni hayata geçirdik. Yıl boyunca birçok çalıştay ve panel düzenledik. Gelecek yıl bu etkinlikleri artırarak sürdüreceğiz.”