Emtia piyasaları jeopolitik risk etkisiyle dalgalı seyretti


Fed Başkanı Powell’ın Açıklamaları Piyasaları Etkiledi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın ifadeleri, piyasaların odak noktası haline geldi. Fed politika faizini beklenildiği gibi yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tutarken, bu yıl içinde iki faiz indirimi bekleyişini sürdürdü. Yıl sonu çekirdek PCE enflasyon tahminini yüzde 2,8’den 3,1’e yükseltirken, büyüme beklentisini ise yüzde 1,7’den 1,4’e düşürdü.

Powell, analizlerinde tarife artışlarının fiyatları artırabileceğine ve ekonomik faaliyeti zorlayabileceğine değindi. Ayrıca Orta Doğu’daki jeopolitik risklere de vurgu yapan Powell, ABD’nin artık yabancı petrole olan bağımlılığının azaldığını belirtti.

Fed’den gelen diğer açıklamalar ise şöyle: Waller, temmuzda faiz indirimine gidilebileceğini ifade ederken, Barkin tarife kaynaklı risklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Daly ise iş gücü piyasasında ciddi bir zayıflama olmadığı sürece faiz indiriminin sonbaharda daha uygun olacağını belirtti.

Jeopolitik açıdan, İran-İsrail gerilimi takip edilirken, ABD’nin İsrail’in İran’a saldırılarına müdahil olma konusundaki tereddütleri varlık fiyatlarını etkiledi.

Platin Rekorunu Sürdürüyor

Değerli metaller, Powell’ın açıklamaları, Orta Doğu’daki gelişmeler ve altın talebindeki kar satışlarının etkisiyle geçen hafta karmaşık bir seyir izledi. Altın fiyatları, Fed’in faizlerde bir değişiklik yapılmayacağı sinyali vermesi ve ABD’nin ılımlı tutumunun güvenli liman talebini zayıflatmasının ardından düştü.

Platin fiyatları ise hafta içinde Eylül 2014’ten bu yana en yüksek seviyelere ulaşıp yılbaşından bu yana yüzde 43’ten fazla getiri sağladıktan sonra kar satışlarıyla geriledi.

Baz metallerde ise, makroekonomik verilere ve Powell’ın açıklamalarına göre küresel risk iştahını etkiledi. ABD’nin tarife politikalarının belirsizlik yaratması baz metallerde temkinli bir duruşa neden oldu.

ABD Petrol Stokları Düşüşte

Amerika’da petrol stokları beklentilerin üzerinde bir azalış gösterirken, bu durum petrol fiyatlarını etkiledi. Aynı zamanda Fed’in enflasyon tahminini revize etmesi ve Washington’un Orta Doğu’ya temkinli yaklaşımı da fiyatları belirledi.

Amerika Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ticari ham petrol stokları geçen hafta beklenenden fazla bir şekilde düşerek son 5 yılın ortalamasının yüzde 10 altına geriledi.

Tarım emtialarında ise, iklim koşulları ve rekolte beklentileri fiyatları değişken bir seyir izledi. Buğday fiyatlarındaki artış, Karadeniz’deki kuraklık uyarılarına bağlı olarak yükselirken, diğer tarım ürünlerinde karmaşık bir durum yaşandı.



“`

Related Posts

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

Yabancı turistler de artık ‘Türkiye çok pahalı’ diyor: Fiyatlar Dubai ile yarışıyor

Türkiye’nin “bacasız sanayisi” turizm, 2025 sezonuna zayıf başladı. Otel dolulukları geçmiş yılların gerisinde seyrederken artan girdi maliyetleri, konaklama ücretlerini yabancı ziyaretçi için bile el yakar seviyeye çıkardı. Dört kişilik bir ailenin …

Avrupa borsalarında endeksler yükseliş rekorunda

ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasının imzalanması ve yeni anlaşmaların yolda olduğuna dair mesajlar, Avrupa piyasalarında adeta bahar havası estirdi. Haftanın son işlem gününde Avrupa borsaları sert yükselişler kaydederek yatırımcısına moral …

Bakan Bolat, Türkiye-Rusya ilişkilerinin ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin siyasi anlamda istikrarlı, ekonomi, enerji ve turizm alanlarında gelişen, ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi.

Mısır üreticilerinin maliyet ve su krizi isyanı: Her şey çiftçinin aleyhine

Aydın’ın Nazilli ilçesinde çiftçilerin, artan girdi maliyetleri ve sulama sorunlarıyla başı dertte. Üretici Güray Küçüksavran ise, “Her şey çiftçinin aleyhine” diye konuştu.

Orta Doğu’nun tansyonu petrol fiyatlarını düşürdü

Petrol fiyatları haftanın son işlem gününde devam ediyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 67,04 dolardan işlem görüyor.