Faiz kararı öncesi Mahfi Eğilmez’den uyarı: Ortam çok belirsiz

Türkiye Ekonomisi İçin Jeopolitik Risklerin Analizi

Eski Hazine Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmez, İran-İsrail arasındaki gerginliğin Türkiye ekonomisine muhtemel etkilerini detaylı bir şekilde ele aldı. Eğilmez, jeopolitik risklerin enerji, kur, enflasyon ve turizm gibi alanlar aracılığıyla Türkiye’yi önemli ölçüde etkileyebileceğini dile getirdi.

Petrol Fiyatlarındaki Artış ve Cari Açık

Eğilmez, yükselen petrol fiyatlarının Türkiye için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. CNB-e’de katıldığı bir yayında Eğilmez, “Petrol fiyatları 60 dolar seviyelerinden 100-110 dolara çıkarsa, bu durum enflasyonun kontrolünü zorlaştırabilir ve cari açığı artırabilir” şeklinde konuştu. Türkiye’nin petrol ve doğalgaz ithalatçısı olduğunu belirten Eğilmez, bu durumun dış ticaret dengesi üzerinde doğrudan olumsuz etkiler yaratabileceğini açıkladı.

Kurda Artışın Enflasyonu Tetiklemesi

Bölgede yaşanan jeopolitik gerginliğin yatırımcı güvenini sarsarak Türk Lirası üzerinde baskı oluşturacağını öne süren Eğilmez, “Kur artışı, ithalat maliyetlerini artırarak enflasyonu ikinci bir düzeye taşıyabilir” şeklinde uyarılarda bulundu. Eğilmez, bu sürecin çift yönlü bir enflasyonist etki doğurabileceğine dikkat çekti.

Turizm Gelirlerinin Riski

Orta Doğu’da olası bir çatışmanın bölge güvenliğini bozarak turizm gelirlerini negatif etkileyebileceğini belirten Eğilmez, “Turizm sektörü bu tip jeopolitik şoklara oldukça hassastır. Bu durum döviz gelirlerimizi azaltabilir” ifadelerini kullandı.

Suriye ve Göçmen Krizi Uyarısı

Gerginliğin artması durumunda Türkiye’nin yeni bir mülteci akınıyla karşı karşıya kalabileceğine işaret eden Eğilmez, bunun sosyal ve ekonomik etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Eğilmez, “Türkiye, arabulucu bir rol üstlenerek iki taraf arasında diplomatik bir çözüm bulmaya çalışmalıdır” dedi.

Merkez Bankası Faiz Politikası

Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin görüşlerini paylaştı. “Belirsizlikler arttıkça faiz artırımı ya da indirimi riskli olabilir. Mevcut politika korunmalı ve faizde değişiklik yapılmamalıdır” şeklinde konuştu.

Altın Yatırımları ve Beklentiler

Altın fiyatlarındaki yükselişe de değinen Eğilmez, jeopolitik risklerin ve merkez bankalarının altına olan talebin fiyatları artırdığını belirtti. Ancak Eğilmez, fiyatların doyum noktasına ulaşabileceğini ve “Altın hala güvenilir bir liman olsa da, gelecekteki kazançların sınırlı olabileceğini” uyarısında bulundu.

Related Posts

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

Yabancı turistler de artık ‘Türkiye çok pahalı’ diyor: Fiyatlar Dubai ile yarışıyor

Türkiye’nin “bacasız sanayisi” turizm, 2025 sezonuna zayıf başladı. Otel dolulukları geçmiş yılların gerisinde seyrederken artan girdi maliyetleri, konaklama ücretlerini yabancı ziyaretçi için bile el yakar seviyeye çıkardı. Dört kişilik bir ailenin …

Avrupa borsalarında endeksler yükseliş rekorunda

ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasının imzalanması ve yeni anlaşmaların yolda olduğuna dair mesajlar, Avrupa piyasalarında adeta bahar havası estirdi. Haftanın son işlem gününde Avrupa borsaları sert yükselişler kaydederek yatırımcısına moral …

Bakan Bolat, Türkiye-Rusya ilişkilerinin ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin siyasi anlamda istikrarlı, ekonomi, enerji ve turizm alanlarında gelişen, ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi.

Mısır üreticilerinin maliyet ve su krizi isyanı: Her şey çiftçinin aleyhine

Aydın’ın Nazilli ilçesinde çiftçilerin, artan girdi maliyetleri ve sulama sorunlarıyla başı dertte. Üretici Güray Küçüksavran ise, “Her şey çiftçinin aleyhine” diye konuştu.

Orta Doğu’nun tansyonu petrol fiyatlarını düşürdü

Petrol fiyatları haftanın son işlem gününde devam ediyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 67,04 dolardan işlem görüyor.