Güneş’te çift patlama: Kuzey ışıkları güneye inecek

Jeomanyetik Fırtına Uyarısı: Kuzey Işıkları Gözlemlenebilir

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, 16 Nisan için jeomanyetik fırtına uyarısı yayınladı. Bu uyarı, özellikle kuzey yarımkürede yaşayanlar için heyecan verici bir gelişme anlamına geliyor.

Güneş aktivitesinden kaynaklanan koronal kütle atımlarının (CME’ler), G2 sınıfı jeomanyetik fırtına koşullarına neden olması bekleniyor.

Bu durum, Kanada ve New York, Idaho gibi ABD eyaletleri de dahil olmak üzere geniş bir coğrafyada auroraların (kuzey ışıkları) gözlemlenebileceği anlamına geliyor.

GÜNEŞ FIRTINALARI DÜNYA’NIN MANYETİK ALANINI NASIL ETKİLEYECEK

CME’ler, güneşten fırlayan ve Dünya’nın manyetik alanını etkileyebilecek yüklü parçacıklardan oluşan devasa bulutlara deniyor.

Bu fırlamalar, jeomanyetik fırtınaları tetikleyerek, normalde yüksek enlemlerde görülen auroraların daha güneye inmesine neden olabilir.

CME ETKİLERİNİN ZAMANLAMASI NEDEN BELİRSİZ

CME etkilerinin tam olarak ne zaman gerçekleşeceğini tahmin etmek oldukça zor.

Bir CME Dünya’ya doğru ilerlese bile, auroralar üzerindeki etkisi, CME içindeki manyetik alanın Dünya’nın manyetosferiyle nasıl hizalandığına bağlı.

Eğer CME’nin manyetik alanı Dünya’nın manyetosferiyle bağlantı kurarsa, gökyüzünde çarpıcı kuzey ışıkları gösterileri yaşanabilir.

Ancak Dünya’nın manyetosferi CME’ye karşı bir “kalkan” görevi görürse, auroralar oluşmayabilir. Bu nedenle, uzmanlar kesin bir tahminde bulunmaktan kaçınıyorlar.

Related Posts

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Windows ve macOS’e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS’i duyurdu

Telefon ve tablet modellerinde kendi arayüzünü kullanan firma, bilgisayar işletim sistemi için sürpriz bir duyuruya imza attı. HarmonyOS işletim sisteminin bilgisayar sürümü geliyor.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Çin, düşmanı hayalet gemilere yönlendirecek sistem geliştiriyor

Çin’de savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren Pekin Telemetri Araştırma Enstitüsünün, düşmanı, radarları var olmayan hayalet gemi filolarına yönlendirebilecek yetkinlikteki bir sinyal bozucu sistem üzerinde çalıştırdığı bildirildi.

Türk Okçuluğu Şampiyonası Sakarya’da başladı

YURTLİG Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, Sakarya’nın Karasu ilçesinde başladı. Büyük kadınlar ile erkekler olmak üzere iki kategoride düzenlenen ve yarın sona erecek turnuvada 11 ulusal hakem görev yapıyor.