KURBAN BAYRAMI NAMAZI SAATİ 2025 İL İL | Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak, ne zaman? Diyanet bayram namazı saatleri İstanbul, Ankara, İzmir ve tüm iller için belli oldu!

Kurban Bayramı Namazı Saati 2025

Bayram namazı saat kaçta, Kurban Bayramı namazı ne zaman 2025? sorusu bayrama kısa süre kala gündeme geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bayram namazı saati il il yayınlandı. Diyanet takvimine göre Kurban Bayramı bu sene 6 Haziran’da idrak edilecek. Arefe gününün ardından bayram sabahı vatandaşlar camilere giderek bayram namazı için saf tutacaklar. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı bilgilere göre il il Kurban Bayramı namazı saatleri https://namazvakitleri.diyanet.gov.tr üzerinden öğrenilecek. 6 Haziran bayram sabahı Kurban Bayramı namazı İstanbul’da 06:08’de kılınacak. Peki, diğer illerde bayram namazı saati kaçta? İşte, tüm illerin bayram namazı saatleri görüntüleme ekranı.

Kurban Bayramı Namazı Saat Kaçta?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı namazvakitleri takvimine göre 2025 Kurban Bayramı namazı saatleri şöyle:

İSTANBUL: 06:08

ANKARA: 05:55

İZMİR: 06:22

İL İL BAYRAM NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Kurban Bayram Namazı Hükmü Nedir, Vacip Mi, Sünnet Mi Farz Mı?

Kurban Bayram Namazı veya Ramazan Bayram Namazının dini hüküm ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan şu açıklama geldi:

Fıkıh mezhepleri, bayram namazının hükmü ve bu ibadetin tek başına kılınıp kılınmayacağı konusunda farklı görüşler serdetmiştir. Kendilerine cuma namazı farz olan kimselere bayram namazı kılmak Hanefîler’e göre vâcip, Şâfiîler’e göre sünnettir.

Hanefî mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması şarttır. Herhangi bir sebepten dolayı bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi gerekmediği gibi bu kişinin tek başına bayram namazını kılması da gerekmez. Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde iki veya dört rekât olarak duhâ/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehabtır.

Şafiî mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir. Buna göre cemaate katılmayan kişiler, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler. Bayram namazlarını sünnet olarak gören Şafiilere göre yalnız başına kılacak kimsenin hutbe okuması şart değildir.

Bayram Namazı Nasıl Kılınır, Kaç Tekbir Alınır?

Kurban Bayramı namazları ikişer rekattır. Vakit namazlarına göre bayram namazı kılınışı farklıdır.

Bayram namazlarını evde ve tek başına kılmak yerine, camide cemaat ile kılınması uygundur. Namaz vakti geldiğinde ezan ve kamet getirilmeden imam bayram namazı için niyet eder ve cemaat de aynı şekilde bayram namazını kılmak üzere mevcut imama uyar.

Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o ifade edilir. Örneğin bu bayram Kurban Bayramı olduğundan “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” denilir.

Bayram Namazı 1. Rekat Kılınışı

İmam, “Allâhü ekber” diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar. Cemaat de aynı şekilde tekbir getirip ellerini bağlar. İmam ve cemaat içlerinden “Sübhâneke” duasını okur. Sonra İmam ve cemaat, “Allâhü ekber” diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır.

Sonra aynı şekilde “Allâhü ekber” diyerek bir tekbir daha alınır ve eller yine yana bırakılır. Üçüncü kere “Allâhü ekber” diyerek tekbir alınır ve bu sefer eller bağlanır. Tekbirler arasında üç defa “sübhanellâhi’l-azîm” diyecek kadar beklenir.

Bundan sonra cemaat susup bekler. İmam, gizlice eûzü-besmele çeker, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur, sonra rükû ve secdeler yapılır ve ikinci rekâta kalkılır.

Bayram Namazı 2. Rekat Kılınışı

İkinci rekâtta imam, gizlice besmele çeker, “Fatiha” ve “zamm-ı sûre”yi yine sesli olarak okur. Ardından imam ve cemaat, “Allâhü ekber” diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır.

Peşinden aynı şekilde “Allâhü ekber” diyerek bir tekbir daha getirilip eller yine yana bırakılır. Sonra aynı şekilde üçüncü bir tekbir daha alınır ve eller yine yana salınır. İlk rekâtta olduğu gibi ikinci rekâtta da tekbirler arasında üç defa “sübhânellahi’l-azîm” diyecek kadar beklenir. Üçüncü tekbirin akabinde “Allâhü ekber” diyerek rükûa varılır.

Tıpkı birinci rekâtta olduğu gibi rükû ve secdeler tamamlanır. İkinci secdeden sonra oturulur. “Tahiyyât”, “Salli” “Bârik”, “Rabbenâ âtinâ” ve “Rabbena’ğfirlî” duaları okunur. Sağa ve sola selam verilerek namaz tamamlanır.

Bayram Namazında Hangi Dualar Okunur?

Kurban veya Ramazan Bayramında Sübhâneke, Fatiha sûresi, zamm-ı sûre, Tahiyyât”, “Salli” “Bârik”, “Rabbenâ âtinâ” ve “Rabbena’ğfirlî” duaları okunmaktadır.

Related Posts

MOSSAD NEDİR, KİMDİR? MOSSAD hangi ülkenin teşkilatıdır? İşte MOSSAD açılımı!

İran’ın Mossad karargahını vurmasının ardından, Mossad nedir, sorusu dünya kamuoyunun gündemine geldi. Son dakika haberine göre, sabah düzenlenen balistik füze saldırısında MOSSAD binasının hedef alındığını bildirdi. Tam adı “Ha-Mossad le-Modi’in ule-Tafkidim Meyuhadim” olan Mossad, İsrail’in dış istihbarat faaliyetlerini yürütmek ve ulusal güvenliğini korumakla görevlidir. Operasyonlarını genellikle gizli ve halktan uzak bir şekilde yürüten Mossad, temelinde İsrail’in diplomatik kuruluşlarından ayrı olarak istihbarat toplama, gizli operasyonlar ve terörle mücadeleden sorumludur. Peki, Mossad nedir, ne demek? Mossad hangi ülkeye ait? İşte, Mossad açılımı ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Lise çağındaki öğrencilere cep telefonu yasağı resmen duyuruldu! Gelecek dönem itibariyle başlıyor!

Özellikle sosyal medya kullanımının da yaygınlaşmasıyla birlikte öğrencilerin derslere odaklanmasını zorlaştıran ve dikkatlerini dağıtan cep telefonları için önemli bir karar alındı. Öğrencilerin derslerdeki performansını ve öğrenme verimliliğini olumsuz etkileyen okul döneminde cep telefonu kullanımı, eğitimcilerin de radarında yer alıyor. Sınıfta cep telefonu kullanan öğrencilerin ders materyalinden uzaklaştığı ve öğretmenin sınıf kontrolünü zorlaştırdığı araştırmalara da konu olurken, bu denetim süreci bazı ülkeler tarafından yasaklarla desteklenebiliyor. İşte, son örneği İtalya’da görülen lisede cep telefonu yasağı hakkında son gelişmeler

10 adımda sınav kaygısını alt etme yöntemleri

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) artık sayılı günler kaldı.

LGS: Sınav günü nelere dikkat etmeli?

LGS: Sınav günü nelere dikkat etmeli?

ÖSYM duyurdu: YKS giriş belgeleri erişime açıldı!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) giriş belgeleri, ÖSYM’nin internet sitesinden erişime açıldı.

BU SENE OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK 2025 YAZ TATİLİ NE ZAMAN? | MEB çalışma takvimi ile karneler ayın kaçında verilecek, 13 Haziran mı, 20 Haziran mı, okullar erken mi kapanacak? İşte karnelerin alınacağı tarih!

Okullar ne zaman kapanıyor 2025, yaz tatili haziranın kaçında başlayacak? soruları milyonlarca veli ve öğrencinin gündeminde yer alıyor. Haziran ayının gelmesi ve Kurban Bayramı tatilinin geride kalmasıyla beraber tatil rotalarını oluşturmaya başlayanlar, karnelerin verileceği tarihe yoğunlaştı. Bayram tatilleri ve resmi tatiller gibi pek çok detayın yer aldığı akademik takvim içerisinde, okulların ne zaman kapanacağı bilgileri de yer buluyor. MEB’in 2. Dönem için açıkladığı takvime göre öğrenciler toplamda 91,5 gün eğitim alacak. 2025 Yaz tatili başlangıcıyla ilgili olarak geçtiğimiz haftalarda öne sürülen iddiaların ardından Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin açıklamalarda bulunmuştu. “Okullar erken kapanacak” haberlerine yönelik Bakan Tekin, MEB’in resmi internet sitesinde yer alan akademik takvim dışındaki herhangi bir bilgiye riayet edilmemesi gerektiğini ifade etmişti. İlkokul, ortaokul ve liselerde eğitim gören milyonlarca öğrenci, 2. Dönemin ardından uzun bir tatil dönemine girec