Küresel yenilenebilir enerjide yaygınlaşma hızı, enerji talep artışının gerisinde kaldı

Rüzgar ve Güneş Enerjisi, Küresel Enerji Talebinde Hızla Yükselişte

Londra merkezli Enerji Enstitüsü (EI) tarafından hazırlanan Dünya Enerji İstatistikleri Raporu’na göre, 2024 yılında rüzgar ve güneş enerjisi, toplam enerji talebinde 9 kat daha hızlı bir artış göstererek yüzde 16’ya ulaştı. Ancak, bu büyüme diğer enerji kaynaklarının artan talebini karşılamada yetersiz kaldı. Aynı dönemde fosil yakıtların kullanımı yüzde 1’in üzerinde artış gösterdi.

2024 yılında, dünya genelinde toplam enerji talebi yüzde 2 artarak 592 exajoule seviyesine yükseldi. Bu durum kömür, petrol, doğal gaz, yenilenebilir enerji, hidroelektrik ve nükleer enerji dahil tüm kaynakların rekor seviyelerde tüketildiğini gösterdi.

Elektrik talebi ise toplam enerji talebindeki büyümeyi yüzde 4 artışla geride bıraktı. Öte yandan, Çin, küresel ölçekte devreye alınan yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 56’sını tek başına sağladı. Ülke, güneş enerjisi kapasitesini 2 yıl içinde neredeyse iki katına çıkardı.

Küresel Doğal Gaz Talebi Arttı

EKonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinde ham petrol talebi sabit kalırken, OECD dışı ülkelerde petrol tüketimi yüzde 1 arttı. Çin’in ham petrol talebi ise yüzde 1,7 azaldı.

Geçtiğimiz yıl yaşanan düşüşün ardından gaz piyasalarının yeniden dengelenmesiyle küresel doğal gaz talebi yüzde 2,5 arttı. Raporda, yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla yaygınlaşmasına rağmen küresel enerji talebinin daha da hızlı arttığı ve bu durumun global enerji dönüşümünün önündeki zorlukları gösterdiği belirtildi.

Enerji Enstitüsü Başkanı Andy Brown, verilerin küresel enerji dönüşümünü karmaşık bir şekilde yansıttığını dile getirdi. Brown, elektrifikasyonun hızla yaygınlaştığı gelişmekte olan ekonomilerde önemli bir ivme kazandığına dikkat çekerek, “Ancak, yenilenebilir enerji kullanımının genel talep artışının gerisinde kaldığını görmekteyiz. Bu durum, küresel enerji tüketimini iklim hedefleriyle uyumlu hale getirmenin zorluklarını vurguluyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Enerji Enstitüsü Üst Yöneticisi (CEO) Nick Wayth ise nükleer ve hidroelektrik dahil tüm enerji kaynaklarının küresel talepteki artışa paralel olarak 2006’dan bu yana en yüksek tüketim seviyelerine ulaştığını belirtti.

Related Posts

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

Yabancı turistler de artık ‘Türkiye çok pahalı’ diyor: Fiyatlar Dubai ile yarışıyor

Türkiye’nin “bacasız sanayisi” turizm, 2025 sezonuna zayıf başladı. Otel dolulukları geçmiş yılların gerisinde seyrederken artan girdi maliyetleri, konaklama ücretlerini yabancı ziyaretçi için bile el yakar seviyeye çıkardı. Dört kişilik bir ailenin …

Avrupa borsalarında endeksler yükseliş rekorunda

ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasının imzalanması ve yeni anlaşmaların yolda olduğuna dair mesajlar, Avrupa piyasalarında adeta bahar havası estirdi. Haftanın son işlem gününde Avrupa borsaları sert yükselişler kaydederek yatırımcısına moral …

Bakan Bolat, Türkiye-Rusya ilişkilerinin ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin siyasi anlamda istikrarlı, ekonomi, enerji ve turizm alanlarında gelişen, ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi.

Mısır üreticilerinin maliyet ve su krizi isyanı: Her şey çiftçinin aleyhine

Aydın’ın Nazilli ilçesinde çiftçilerin, artan girdi maliyetleri ve sulama sorunlarıyla başı dertte. Üretici Güray Küçüksavran ise, “Her şey çiftçinin aleyhine” diye konuştu.

Orta Doğu’nun tansyonu petrol fiyatlarını düşürdü

Petrol fiyatları haftanın son işlem gününde devam ediyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 67,04 dolardan işlem görüyor.