Menenjit vakalarının takip edilmediğini belirten Dr. Kırımlı: Çocuklarımız ölmesin

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı: Menenjit Vakaları Hakkında Endişeliyiz

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, son günlerde çocuklarda artan menenjit vakaları hakkında endişelerini dile getirdi. Dr. Kırımlı, halihazırda ülkemizde kaç menenjit vakası olduğu ve hastanede tedavi gören kişi sayısı konusunda sağlık Bakanlığının bilgi paylaşmadığını belirtti.

Menenjitin bulaşıcı ve hızla kötüleşen bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Kırımlı, hastalığı geçiren kişilerin çevresindekilerin yakından takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ancak Bakanlık tarafından toplumu bilgilendirilmediğini belirten Dr. Kırımlı, hastaların çevresinde gerekli bilgilendirme ve takiplerin yapıldığını umduklarını söyledi.

‘Yeterli Takip Yapılmıyor’

Dr. Kırımlı, bu yıl uzun süren viral salgınları hatırlatarak, menenjit vakalarının salgınların peşinden sıkça görüldüğünü ifade etti. Ülke olarak pnömokok ve haemophilus influenza aşılarının yapıldığını belirten Dr. Kırımlı, bu sayede bu hastalıklardan kaynaklı menenjit vakalarının azaldığını belirtti. Ancak, meningokok menenjitinin artık daha sık görüldüğünü söyleyen Dr. Kırımlı, yeterince takip edilmediğinde bu hastalıktan dolayı çocukların hayatını kaybedebileceğini belirtti.

Dr. Kırımlı, geçmişte askerlere ve günümüzde umreye gidenlere ücretsiz menenjit aşısı yapıldığını belirtti ve bebeklere de bu aşının yapılması gerektiğini vurguladı. Aşılarla pnömokok ve haemophilus influenza menenjitlerinin önüne geçildiğini belirten Dr. Kırımlı, meningokok menenjiti için de aynı başarının sağlanabileceğini ifade etti. Ekonomik ya da tıbbi herhangi bir gerekçenin olmadığını belirten Dr. Kırımlı, Bakanlık tarafından programa alındığında aşının daha ekonomik şekilde temin edilebileceğini söyledi.

Related Posts

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Uzmanı uyardı: ‘Düşük ve orta gelirli ülkelerde astım artıyor’

Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Gazi Gülbaş son yıllarda gelir düzeyi düşük-orta ülkelerde astım vakalarında artış gözlemlendiğini ifade ederek, “Astım önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve doğru tedavi yaşam kalitesini artırır ve hayat kurtarır” dedi.