OpenAI dünyanın en büyük veri merkezini kuruyor

OpenAI ve G42, 5 GW Kapasiteli Dev Veri Merkezi Kuruyor

OpenAI, Abu Dabi merkezli teknoloji şirketi G42 ile iş birliği yaparak devasa bir veri merkezi inşa etmeye hazırlanıyor. Bloomberg’in raporuna göre, yaklaşık 26 kilometrekarelik bir alana sahip olacak olan tesis, beş nükleer reaktöre eşdeğer enerji tüketimine sahip olacak. Bu ölçekteki yapay zeka altyapısı, OpenAI’nin şimdiye kadar duyurduğu hiçbir projeyle karşılaştırılamayacak düzeyde bir başarıya işaret ediyor.

Projenin kökeni, Ocak 2025’te duyurulan ve OpenAI’nin, SoftBank ve Oracle tarafından yürütülen küresel Stargate girişiminin bir parçası olmasıdır. Stargate’in ilk aşaması şu anda ABD’nin Texas eyaletinde, Abilene şehrinde inşa edilmekte olup, kapasitesinin 1.2 gigawatta ulaşması planlanmaktadır. Abu Dabi’deki yeni tesis ise bu kapasitenin dört katından fazla enerji sağlayacak.

OpenAI ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki iş birliği, 2023 yılında G42 ile imzalanan ortaklıkla başladı. Aynı zamanda Abu Dabi’de konuşan OpenAI CEO’su Sam Altman, ülkenin yapay zeka vizyonunu övgüyle anarak “herkes bu alana yönelmeden önce adım attılar” dedi.

Ancak G42’nin Huawei ve Beijing Genomics Institute gibi Çin merkezli kara listeye alınmış şirketlerle olan ilişkileri, ABD yetkililerinin güvenlik endişelerini artırdı. Bu baskılar sonucunda, G42 CEO’su 2024 başlarında Bloomberg’e, Çin yatırımlarından tamamen çekildiklerini duyurdu.

Microsoft’un G42’ye yapılan 1.5 milyar dolarlık yatırımı ve şirket başkanı Brad Smith’in yönetim kuruluna katılması, projenin Amerikan desteğini güçlendirdi.

Related Posts

Nuri Şerbetçi milli takım ile Bulgaristan’a gitti

Kayseri Nefes Kulübü sporcusu Nuri Şerbetçi; Taekwondo Milli Takımı ile düzenlenen ’Dünya Başkanlık Kupası’ için Bulgaristan’a gitti.

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Windows ve macOS’e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS’i duyurdu

Telefon ve tablet modellerinde kendi arayüzünü kullanan firma, bilgisayar işletim sistemi için sürpriz bir duyuruya imza attı. HarmonyOS işletim sisteminin bilgisayar sürümü geliyor.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Çin, düşmanı hayalet gemilere yönlendirecek sistem geliştiriyor

Çin’de savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren Pekin Telemetri Araştırma Enstitüsünün, düşmanı, radarları var olmayan hayalet gemi filolarına yönlendirebilecek yetkinlikteki bir sinyal bozucu sistem üzerinde çalıştırdığı bildirildi.