Toplu sözleşmede kriz: Türk-İş harekete geçiyor

Türk-İş, Kamu İşçilerinin Toplu İş Sözleşmelerine İlişkin Taleplerini Duyurdu

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), 600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmeleri konusundaki taleplerini açıklamak amacıyla Ankara’da düzenlediği yürüyüşle gündeme geldi.

Anıtpark’tan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yapılan yürüyüşün ardından konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, grevin artık kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, bazı sendikaların 15 gün içinde grev kararı almak durumunda kalabileceğini ifade etti.

Atalay, “Önümüzdeki hafta arkadaşlarım eylem planını açıklayacak. Haziran ayının sonunda bazı sendikalarımız grev kararı alabilir. Demir Yol İş, Karayolları, Madenciler, Makine Kimya gibi sendikalarımızla en geç temmuzun başında grev kararı almamız gerekebilir” dedi.

Atalay ayrıca, “Bugün buradan ayrılmayacağız. Sendika başkanları ve yöneticilerle burada kalacağız. Yarın TÜRK-İŞ Kongre Salonu’nda eylem planını kamuoyuyla paylaşacağız” şeklinde konuştu.

İşçilerin Talepleri Neler?

Karayolları, demiryolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi kamu kurumlarında çalışan yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam ediyor.

Türk-İş ve Hak-İş, işçilerin günlük en düşük ücretinin 1800 liraya yükseltilmesi, ilk altı ay için yüzde 50, diğer altı aylık dönemler için yüzde 25 zam yapılması ve üzerine yüzde 10 refah payı talep ediyor.

Hükümetin Kamu İşçisine Zam Teklifi Ne?

13 Haziran’da işveren tarafı (TÜHİS), işçi tarafını toplantıya çağırarak zam teklifini açıklamıştı. TÜHİS’in teklifi, 2025 yılının ilk 6 ayı için yüzde 16, ikinci 6 ayı için yüzde 8 zam öngörüyordu. 2026 yılı için ise ilk 6 ay için yüzde 7, ikinci 6 ay için yüzde 5 zam teklif edildi.

Related Posts

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

Yabancı turistler de artık ‘Türkiye çok pahalı’ diyor: Fiyatlar Dubai ile yarışıyor

Türkiye’nin “bacasız sanayisi” turizm, 2025 sezonuna zayıf başladı. Otel dolulukları geçmiş yılların gerisinde seyrederken artan girdi maliyetleri, konaklama ücretlerini yabancı ziyaretçi için bile el yakar seviyeye çıkardı. Dört kişilik bir ailenin …

Avrupa borsalarında endeksler yükseliş rekorunda

ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasının imzalanması ve yeni anlaşmaların yolda olduğuna dair mesajlar, Avrupa piyasalarında adeta bahar havası estirdi. Haftanın son işlem gününde Avrupa borsaları sert yükselişler kaydederek yatırımcısına moral …

Bakan Bolat, Türkiye-Rusya ilişkilerinin ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin siyasi anlamda istikrarlı, ekonomi, enerji ve turizm alanlarında gelişen, ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi.

Mısır üreticilerinin maliyet ve su krizi isyanı: Her şey çiftçinin aleyhine

Aydın’ın Nazilli ilçesinde çiftçilerin, artan girdi maliyetleri ve sulama sorunlarıyla başı dertte. Üretici Güray Küçüksavran ise, “Her şey çiftçinin aleyhine” diye konuştu.

Orta Doğu’nun tansyonu petrol fiyatlarını düşürdü

Petrol fiyatları haftanın son işlem gününde devam ediyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 67,04 dolardan işlem görüyor.