Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez: ‘Meyve sebze fiyatları bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak’

Zirai Don Felaketi Sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hasar Tespit Raporu Bekleniyor

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, 10-14 Nisan arasında ülkenin çoğu yerini etkileyen zirai don felaketinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın henüz bir hasar tespit raporu hazırlamadığına dikkat çekti.

Suiçmez, kiraz, fındık, kayısı gibi önemli ihracat ürünlerinde yüzde 90’lara varan zararlar olduğunu belirtti ve ek bütçe talebinde bulundu. Suiçmez şu ifadeleri kullandı:

“Meyve, sebze ve tarla ürünlerinde çok ciddi don zararı yaşadık”

“Son aylarda çok sayıda meyve, sebze ve tarla ürünlerinde ciddi don zararı yaşandı. Bakanlık henüz hasar tespit çalışmalarını açıklamadı. Üreticilerimizin acelesi var. Örneğin; fındık, kiraz, kayısı gibi en önemli ihracat ürünlerimizde yüksek zararlar meydana geldi. Bu durum, ihracattan elde ettikleri gelirlerle ayakta kalan çiftçilerimizi olumsuz etkileyecek.”

“Zaten Yüksekti, Daha da Yüksek Olacak”

Çiftçilerin devam edebilmesi için zararlarının karşılanması gerektiğini vurgulayan Suiçmez, meyve fiyatlarının artacağını ve gıda arz açığının önemli boyutlara ulaşabileceğini belirtti. Tarım sektöründe çözüm için acil adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

“Sadece ‘İklim Kaynaklı Gıda Enflasyonu Var’ Demek Kolaycılıktır”

Suiçmez, zirai don ve dolu zararları yaşandığını ve bu durumun gıda enflasyonunu artırdığını belirtti. Tarım sektörünün desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, çiftçilerin masraflarının karşılanması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini dile getirdi.

“Çiftçinin Zorunlu Giderleri Hızla Karşılanmalı”

Zirai don, dolu ve sel zararlarının yanı sıra kuraklık zararının da gündemde olduğunu belirten Suiçmez, devletin üreticileri koruması gerektiğini söyledi. Çiftçilerin zorunlu harcamalarının hızla karşılanması gerektiğini ve ek bütçe talep etti. Tarımdan tasarruf edilemeyeceğini, kaynakların doğru kullanılması halinde üretimin devam edeceğini belirtti.

“Ek Bütçe Hemen Şimdi”

Suiçmez, tarıma destek verilmesi gerektiğini ve ek bütçenin acil bir şekilde ayrılması gerektiğini vurguladı. Çiftçilere gereken desteğin sağlanması halinde üretimin sürdürülebileceğini belirtti ve tarım sektöründeki sorunların çözümü için hükümetin acil adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Trump’ın geldiği ilk çeyrekte verimlilik düştü

ABD’de tarım dışı iş gücü verimliliği, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,8 ile beklentilerin üzerinde azalış kaydetti.

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları azaldı – 8 Mayıs 2025

ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 3 Mayıs ile biten haftada 228 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

KKM’de son 7 haftanın en hızlı çıkışı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 685,2 milyar TL’den 659,7 milyar TL’ye geriledi. 7 HAFTANIN EN HIZLI ÇIKIŞI 25,5 milyar TL’lik çıkış son 7 …

Yabancıdan 1,2 milyar dolarlık satış

Yurt dışında yerleşik kişiler geçen hafta 173,6 milyon dolarlık hisse senedi alırken, 1,16 milyar dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 30,8 milyon dolarlık ÖST sattı.

Merkez Bankası rezervlerinde 1 yıl önceye dönüldü

Merkez Bankası’nın verilerine göre toplam rezervler 2 Mayıs 2025 haftasında 138 milyar dolar ile 12 ayın en düşük seviyesini gördü.

Rusya-Çin işbirliği: Petrol ve doğal gaz sevkiyatı artırılacak

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Çin’e bu yıl petrol, doğal gaz ve LNG sevkiyatının artırılacağını, kömür ihracatının ise kısmen azalacağını açıkladı.